Annyira nagy a munkaerőhiány a hivatásos gépkocsivezetőknél hogy ingyenes jogosítvány,és hatalmas béremelés várható

A döbbenetes sofőrhiány miatt a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete azt javasolja, a lehető leghamarabb induljon el a közoktatásban a hivatásos gépkocsivezetők képzése.

Égető a munkaerőhiány a hivatásos gépkocsivezetőknél – mondta a Világgazdaságnak Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) kommunikációs vezetője.

Árvay szerint mindezt csak tetézi, hogy 5-10 éven belül akár a sofőrök fele, több tízez ember vonulhat nyugdíjba.

Az MKFE szerint a megoldás az lenne, ha nem csak az államilag támogatott OFA-programban, avagy OKJ-s keretek közt, de a közoktatásban is minél hamarabb elindulna a hivatásos gépkocsivezetők képzése, amelyre középiskolát végzettek jelentkezhetnének.

A nappali, egyéves, szakiskolai jellegű képzés során komplex áruforgalmi, logisztikai ismereteket sajátíthatnának el a jelentkezők, akik így hosszú távon elhelyezkedhetnének az áru- és személyszállítási ágazatban, versenyképes fizetés mellett.

A nemzetközi fuvarozásban dolgozó kamion- vagy buszsofőrök napidíjakkal együtt akár havi 600 ezer forintot is hazavihetnek, igaz, belföldön a bérek valamivel azért szerényebbek. Ugyanakkor sokak számára nem vonzó, hogy a kamionsofőröknek nem ritkán 2-4 hétig távol kell maradniuk otthonuktól munkájuk jellegéből fakadóan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *